Sint Rafaël kerk

Wijksafari 2018

Wijk-Safari in de Rafael Overvecht 13 mei – 30 juni 2018
Na een fascinerende serie Wijk-Safari’s door Amsterdam, Utrecht en Mexico, landde Adelheid Roosen in 2018 met haar straattheater opnieuw in Utrecht. Dit maal werd de wijk Overvecht het podium, met als hart het Einstein-Asielzoekerscentrum. Vluchtelingen namen gedurende twee weken elk een Nederlandse acteur in huis. Daarna trokken 8 koppels van vluchteling en acteur, zes weken lang, vier middagen per week, door de wijk en vertelden hun verhaal aan een meeloopgroep van rond de 10 personen.

Er waren 4 wisselpunten halverwege de route, waar telkens twee groepen wisselden van acteur en vluchteling. Behalve de watertoren van Overvecht, was onder andere ook de Rafaelkerk uitgekozen. Wat gebeurde elk middag van Wijksafari om 14.30 uur in de Rafaelkerk? De eerste groep kwam binnen, werd verzocht de schoenen uit te trekken, zoals gebruikelijk is in een Moslim-moskee of Eritrees-Christelijke kerk. Daarop volgde een korte uitvoering van een Islamitisch en een Christelijk gebed.

 

    


Opvallend
Daarbij vielen enkele dingen op:
1: Enkele Islamitische riten (schoenen uit, buigen tot de grond, vrouwelijke hoofdbedekking, scheiding van mannen en vrouwen) blijken al eeuwen gepraktiseerd door Eritrese Christenen.
2: Een Moslim vertelde, dat vanwege zijn grootouders de familie vrijdags naar de moskee ging en zondags naar de kerk.
3: Een Turkse Moslima bekende, dat zij op 16-jarige leeftijd niet meer kon geloven in de straffende God Allah, maar wel in een absolute goddelijke werkelijkheid, en dat zij God beleefde in het Licht en dat zij graag in een kerk kaarsjes opstak.

God is dood
Nadat de inleiders kort van hun religie hadden verteld, werd pardoes ook aan de deelnemers gevraagd: “En wat gelooft u?” Dit leverde een verbijsterende ontdekking op: praktisch alle blanke Nederlanders, hetzij ongelovig van jongs af, hetzij van huis uit Katholiek of Protestant, hadden geen geloof (meer). Of zij waren op zoek, of zij zeiden: “Ik geloof in mijzelf” of “ik geloof in het goede” of “ik geloof in de liefde.”

    


Multiculturele religie
Daarna vertelde priester Koos Smits over de kerk: “Juist in een wijk als Overvecht, waar mensen kunnen vereenzamen, is een groot verlangen naar verbinding en vriendschap. Daarom gaan mensen naar winkelcentrum of koopmarkt, buurthuis of godshuis, moskee of kerk. Zo heeft de Rafaelkerk een multicultureel karakter door de vele Christenen die daar hun kerkdienst houden, zoals de katholieke Nederlanders, Polen en Irakezen, maar ook de Eritrees-Orthodoxen en Evangelische of pinkstergelovige Nigerianen, Antillianen en Eritreeërs.”

Evangelische Boodschap
Maar wat kon over het christelijk geloof gezegd worden aan deze mensen die niet meer in een persoonlijke God geloven, laat staan in de levende Jezus? Na enige tijd en nadenken kwam hij tot het volgende: hij liep terzijde, trok een gouden kazuifel aan, met aan de voorkant een kleine, maar mooie afbeelding van Jezus, met geopend hart, waaruit twee lichtende stralen komen, om te eindigen met deze boodschap: “Of jullie geloven of niet, dat is niet belangrijk, maar ik mag aan al die mensen maar ook aan jullie zeggen: ‘Jezus houdt van jullie allemaal!’ “

    

    


Mystiek ritueel
Daarna begon een eigenlijk heel kerkelijk en katholiek ritueel. Iedereen mocht een kaars aansteken, moet voor zichzelf, maar voor iemand uit de andere groep. Prachtig, voor elkaar een licht opsteken. Intussen liep een Eritrese christen-jongen, zoals in hun Oriëntaals-Orthodoxe liturgie gebruikelijk, met een rokend wierookvat in het rond om alle mensen heen. Of de mensen geloofden of niet, maar God was tastbaar en voelbaar aanwezig.

Muziek van de hemel
Tijdens dit lichtritueel werd intussen door priester Koos Smits orgel gespeeld, op uitdrukkelijk verzoek van Adelheid en de hele organisatie. Hem was een melodie uit de Soefi-traditie gegeven. Dat is een mystiek-religieuze stroming in de Islam, die niet de strenge letter van de wet volgt, maar het innerlijk gevoel en verlangen naar God. Het is een stroming die in alle religies voorkomt, zeker ook in het christendom. Dus prachtig te spelen tijdens de Wijksafari op het orgel van de Rafaelkerk, om alle mensen naar God toe te spelen.

    

    



Als u meer foto's wilt zien van de Wijksafari kunt u  hier alle foto’s van de wijksafari zien.

De foto’s zijn gemaakt door Leendert Vooijce.



...terug

 

 

logo

© 2011 Mijn-eigen-website.nl